Organik Kimya ve İlaçlar Konulu Seminer Gerçekleştirildi

Haber Tarihi :   28.03.2019
Fakültemiz tarafından düzenlenen Seminer Günleri-3 etkinlikleri kapsamında 28.03.2019 tarihinde, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hayreddin Gezegen’in sunumu ile ‘‘Organik Kimya ve İlaçlar’’ konulu seminer gerçekleştirildi.

Fakültemiz Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Tel Aydın, Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Emine Dinçer, Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Havva Tel, Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Binnur Bağcı, Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hatice Ulusoy, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Aynur Otağ, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
 
Seminerine “Organik kimya, karbon temelli bileşiklerin yapılarını, özelliklerini, tepkimelerini ve sentez yollarını inceleyen kimya dalıdır. Organik kimya, disiplinler arası bir bilimdir ve yansımalarını, modern yaşamın neredeyse her yerinde hayatımızı iyileştiren örnekler olarak görmemiz mümkündür” ifadeleri ile başlayan Gezegen konuşmasını “Giyindiğimiz elbiseler ve bunları boyamak için kullanılan boyalar organik moleküllerden oluşmaktadır. Ziraat alanında bitkilerimizi zararlı böceklerden korumak için kullandığımız ilaçların birçoğu organik moleküllerden oluşan ilaçlardır. Gıda sektöründe kullanılan gıda boyaları da yine organik moleküllerden oluşmaktadır. Elektroniğe baktığımızda günümüzde kullandığımız cep telefonları ve evimizdeki televizyonlarda kullanılan OLED teknolojisi organik bileşiklerin elektiriğin etkisiyle ışık yaymasından elde edilmiştir. Temizlik ve kozmetik sektöründe de kullandığımız pek çok materyal yine organik bileşiklerden oluşuyor. Son olarak ilaçlar, günümüzde sağlığımızı korumak ve tedavi amacıyla kullandığımız en büyük faktörlerdendir bunlar da tamamen organik bileşiklerden ibarettir” diyerek sürdürdü.
İlaçların kökenlerinden bahseden Gezegen, bitkilerden aktif bileşiklerin izole edilmesiyle tıbbi gelişmelerin önünün açıldığını ve ekonomik yönden çok önemli bir alanın ortaya çıktığını vurguladı.

Program sonunda Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Hatice Tel Aydın, sunum yapan Doç. Dr. Hayreddin Gezegen’e teşekkür belgesi taktim etti.

Yukarı