Sağlığımızı Tehdit Eden Önemli Bir Risk: Pasif İçicilik ve Etkileri Konulu Seminer Gerçekleştirildi

Haber Tarihi :   04.04.2019
Sağlık Bilimleri Fakültesi Seminer Günleri-3 etkinlikleri 04.04.2019 tarihinde bu hafta Fakültemiz Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Semra Kocataş tarafından sunulan “Sağlığımızı Tehdit Eden Önemli Bir Risk: Pasif İçicilik ve Etkileri” konulu seminerle devam edildi. Programa Fakültemiz Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Havva Tel, Öğretim üyeleri/elemanları ve öğrenciler katıldı.
 
Konuşmasında birinci el, ikinci el ve üçüncü el sigara dumanından bahseden Kocataş Pasif İçiciliğin ise sigara içmeyen kişilerin başka kişilerin sigara içmesinden ötürü istemsiz olarak sigara dumanına maruz kalması olduğunu belirtti. Kocataş sözlerine “Dünya genelinde oldukça ciddi bir sorun olan pasif içicilik, çocukları yüzde kırk, sigara içmeyen yetişkinleri ise yüzde otuz dört oranında etkilemektedir. Pasif içiciliğe bağlı olarak dünya çapında her yıl yaklaşık dokuz yüz bin ölüm gerçekleşmekte ve bunun önemli bir kısmı iskemik kalp hastalığı, solunum sistemi enfeksiyonları, astım ve akciğer kanseri nedeniyle olmaktadır” diye devam etti.
Sigara dumanının ana akım ve yan akım olmak üzere iki bileşenden oluştuğunu belirten Dr. Öğrt. Üyesi Semra Kocataş “Yanan bir sigaradan çıkan yan akım dumanı, nikotin ve karbon monoksit dahil olmak üzere ana akım dumanında bulunan zehirli bileşiklerin çoğunu daha yüksek konsantrasyonlarda içerir” dedi.
Üçüncü el sigara dumanının kalıntı dumanı olduğunu ifade eden Kocataş bunun saç, deri, giyisi, mobilya, yer döşemesi, duvar, yatak, halı, toz ve diğer yüzeyler tarafından tutularak bu yüzeylerde uzun süre kalabildiğini vurguladı.
Konuşmasında Pasif İçiciliğe çözüm olabilmesi için “Mutlaka sigarasız bir toplum oluşturulmalı ve tütün ürünleri kesinlikle kapalı alanlarda içilmemeli” ifadelerini kullanan Kocataş “Havanı Koru” sloganıyla sunumunu tamamladı.
 
Program sonunda Fakültemiz Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Havva Tel tarafından Dr. Öğrt. Üyesi Semra Kocataş’a teşekkür belgesi verildi.

    

Yukarı