Yaşlılarda Egzersiz Konulu Seminer Gerçekleştirildi

Haber Tarihi :   11.04.2019
Seminer Günleri-3 etkinlikleri kapsamında 11.04.2019 tarihinde, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Selvin Balki’nin “Yaşlılarda Egzersiz” konulu sunumu gerçekleştirildi.
 
Fakültemiz Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Tel Aydın, Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Havva Tel, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Aynur Otağ, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Dr. Öğretim Üyesi Selvin Balki konuşmasında “İnsan organizması ‘kullan ya da kaybet’ ilkesine uygun çalışan ve sağlıklı olması için hareket etmesi gereken bir yapıdadır. Gelişen teknoloji insanların çocuk yaştan itibaren aktif olmayan bir yaşam sürmesine yol açmaktadır. Ayrıca yaşın artmasıyla insanların aktivite seviyesinde, önemli ölçüde azalmalar olmaktadır. Günümüzde yaşlı insanların; sağlıklı kalmaları, çalışmaya devam edebilmeleri ve topluma katkıda bulunabilmelerinde aktif yaşlanmasının gerekli olduğuna inanılmaktadır” dedi.
 
Egzersize karşı motivasyonun, yaşlılarda çok düşük olduğunu belirten Balki, fiziksel oyunlar, bahçe işi, spor gibi farklı yaklaşımlarla yaşlıların egzersiz yapmasının sağlanması gerektiğini söyledi. Dr. Öğretim Üyesi Selvin Balki sunumunda, “Fonksiyonel ihtiyaçlara göre planlanmış olan egzersiz programlarına düzenli katılım gösteren yaşlılarda; önemli fizyolojik ve psikolojik kazanımların olduğu belirlenmiştir. Egzersizler, uzun yıllar yaşlının engelsiz ve kendi kendine yeten bir yaşam sürmesi için önemlidir. Yaşlılara yönelik egzersiz programlarının; özellikle ısınma ve soğuma periyodunu, aerobik endurans, kuvvetlenme, esneklik, denge ve ağırlık aktarma şeklinde egzersiz tiplerini içermesi önerilmektedir” ifadelerini kullandı.
 
Balki, egzersiz yapımına başlamadan önce her bireyin ve özellikle belli bir yaşın üstünde olanların mutlaka sağlık kontrolünden geçmesi gerektiğini ve egzersizlerin bireyin yaşına ve kronik hastalıklarına göre uygun formda olmasının önemli olduğunu belirtti.
 
Program sonunda Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Hatice Tel Aydın, sunum yapan Dr. Öğretim Üyesi Selvin Balki’ye teşekkür belgesi taktim etti.

Yukarı