Sivas Epilepsi Sempozyumu

Başlama Tarihi :   12.12.2017 Bitiş Tarihi :   12.12.2018

8 Kasım 2017 tarihinde Sağlık Bilimleri Fakültemiz Hemşirelik Bölümü ile Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı iş birliği ile “Sivas Epilepsi Sempozyumu” düzenlendi. Üniversitemiz Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız,  Sivas Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özaydın, İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Adil Kaya, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hilmi Ataseven, Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. İlhan Çetin, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Hatice Tel Aydın, Sağlık Bilimleri Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Havva Tel, çok sayıda öğretim elemanı, öğrenci ve basın mensubu katıldı. 

Sağlık Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Tel Aydın yaptığı açılış konuşmasında, “Kronik hastalıklar, tüm dünyada en önemli sağlık sorunlarının başında gelmektedir ve dünyada yılda otuz altı milyon insan kronik hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Epilepsi dünya nüfusunun yaklaşık yüzde birini etkileyen önemli kronik hastalıklardan biridir.  Dünyanın birçok yerinde epilepsi hastaları ve aileleri sosyal etiketlenme, damgalanma ve ayrımcı davranışlarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu bireyler hastalıklarını saklama, bir sağlık kuruluşuna müracaat etmede gecikme gibi davranışlara yönelebilmektedir. Bu sempozyumun temel amacı; epilepsi tanılı bireylere bakım veren hemşirelerin, hastaları bakım ve izlemde daha etkin olmalarına katkı sağlayacak bilgilerin paylaşılması, profesyonel farkındalık ve duyarlılıkların arttırılmasına katkı sağlamaktır.” dedi. 

Rektörümüz Prof. Dr Alim Yıldız ise, “Üniversiteler sadece bilimle uğraşan yerler değildir, eğitim-öğretim yapılan yerler de değildir. Toplumu aydınlatmak için üniversitelerin mutlak görevleri vardır ki bunların başında da elbette tıp fakültesi, sağlık bilimleriyle ilgili kurumlar yer alır. Bu etkinlik, Türkiye de ender yapılan toplantılardan birisidir. Eski çağlardan beri bu hastalığın bilişsel ve davranışsal açıdan farklı olduğunu da biliyoruz. Söz konusu farklı algılamaların önüne geçebilmek için yapılan bilisel çalışmalar çok önemli ve halkımıza bunu anlatmakta bilim insanlarının görevidir. Bu açıdan yapılan toplantının hayırlara vesile olmasını diliyorum sempozyumda emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.” diye konuştu. 

Sempozyum sabah oturumu “Kronik Bir Sağlık Sorunu: Epilepsi” başlıklı panel ile başladı. Başkanlığını Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji AD. Başkanı Prof. Dr. Suat Topaktaş’ın yaptığı panele, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Tel Aydın, Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Bolayır konuşmacı olarak katıldılar. Panelin ardından epilepsi hastalarının yaptığı faaliyetlerin sergilendiği Episanat galerisinin açılışı gerçekleştirildi.  Sabah oturumunda son olarak Yrd. Doç. Dr. Burhanettin Çiğdem tarafından “Özel gruplar ve Epilepsi: Gebelik, Menapoz ve Epilepsi” isimli konferans sunuldu.

Sempozyumun öğleden sonraki oturumunda Prof. Dr. Havva Tel tarafından “Psikososyal Boyutları ile Epilepsi”, Prof. Dr. Mukadder Mollaoğlu tarafından “Epilepsili Bireylerde Yaşam Kalitesi” ve Yrd. Doç. Dr. Aynur Otağ tarafından “Fiziksel Aktivite ve Epilepsi” konuların aktarıldığı üç konferans düzenlendi. Konferansların bitiminde Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız ve Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özaydın,  konuşmacılara ve düzenleme kurulunda yer alan kişilere teşekkür belgelerini takdim ettiler. 

Yukarı