22 Mart Dünya Su Günü

Haber Tarihi :   25.03.2022

Birleşmiş Milletler’e bağlı UNESCO’nun hazırladığı Dünya Su Raporuna göre iki milyardan fazla insan evlerinde güvenli içme suyu olmadan yaşamaktadır. Su kaynaklarının kısıtlı olması, suya olan ihtiyacın her gün artması, yeryüzünde suyun eşit dağılım göstermemesi, iklim değişiklikleri ve artan çevre kirliliği, insanımızı “en temel insanlık hakkı” olan yeterli-kaliteli sudan mahrum bırakmaktadır. İşte tüm bu sebeplerden 1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 22 Mart tarihini “Dünya Su Günü” olarak ilan etmiştir.

Ebelik Bölüm Başkanı Doç.Dr. Büşra CESUR “Su, tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz ve şehrimiz için de üzerinde durulması gereken hassas bir konudur. 22 Mart Dünya Su Günü’nde her yıl farklı bir tema ile kutlamalar gerçekleştirilmekte olup, bu yılki tema “Yeraltı Suyu-Görünmeyeni Görünür Kılmak” tır. Yeraltı suyunun, su ve sanitasyon sistemleri, tarım, sanayi, ekosistemler ve iklim değişikliğine uyumdaki hayati rolünü vurgulamaktadır. Ebeler, toplum sağlığının geliştirilmesinde anahtar rolde olan sağlık pfofesyonelleridir. Toplum sağlığı için merkezden perifere (hastaneler, özel klinikler, aile sağlığı merkezleri, toplum sağlığı merkezleri, köylerin bağlı olduğu sağlık evlerinde sunulan sağlık hizmetleri olmak üzere) tüm topluma hizmet sunan ebelere toplumun sağlık okuryazarlığının artırılmasında büyük görevler düşmektedir. Bu nedenle Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü ile Ebelik Öğrenci Kulübü “Dünya Su Günü Farkındalık Projesi” kapsamında Sivas Belediyesi, İl Sağlık Müdürlüğü ve 19. Bölge DSİ Müdürlüğü iş birliği sağlayarak Sivas Primemall AVM’de “22 Mart Dünya Su Günü”nde farkındalık oluşturmak ve suyun önemini anlatmak için Yazılı ve Görsel Bilgilendirme ve Farkındalık Eğitimleri düzenledi.

“Dünya Su Günü” vesilesiyle ebelik bölümü öğrencileri, suyun önemini anlatan broşürler ile Sivas ilinde su ile ilgili yapılan çalışmalardan, su tasarrufundan ve suyun temizlik, kişisel hijyen ve sağlık açısından öneminden bahsetti. “Su hayattır. Akıp gitmesin!” sloganı ile su israfını önlemek için neler yapılabileceği konusunda halka yönelik bilgilendirme yapıldı. Su kesintisinde dikkat edilmesi gerekenler, damacana sularını satın alırken, saklarken, kullanırken nelere dikkat edileceği, sebil kullanımı ve temizliği konularında bilgiler verildi.

Yukarı