Haber Tarihi :   07.11.2022

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü tarafından gerçekleştirilen I. Uluslararası I. Ulusal Dijital Dünya & Dijital Sağlık & Dijital Ebelik Kongresi gerçekleştirildi. Kongre SCÜ 4 Eylül Kültür Merkezinde hibrit olarak düzenlendi. 19-21 Ekim tarihleri arasında 3 gün süreyle devam eden olan kongrede ilk gün kurslar gerçekleştirildi. Öğrencilerin ve öğretim elemanlarının yoğun ilgi gösterdiği kurslar 10.00-13.30 saatleri arasında 4 Eylül Kültür Merkezinde yüz yüze gerçekleştirildi. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sefer Darıcı koordinatörlüğünde “Dijital Profilleme, Beden Dili ve Yalan Yakalama” kursu, İnönü Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü Öğretim Üyesi, Doç. Dr. Tuba Uçar koordinatörlüğünde ve Dr. Öğr. Üys. Esra Sabancı’nın uygulayıcı olduğu “Obstetride Sanal Gerçeklik Uygulamaları” kursu gerçekleştirildi. Kurs programı sonunda Kurs Koordinatörlerine Ebelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Büşra Cesur tarafından teşekkür belgeleri takdim edildi. Kurs programının ardından kent merkezinde bulunan Gökmedrese’ye Sivas Vakıflar Genel Müdürü Cemal Karaca’nın anlatımı ve rehberliği eşliğinde ilk kez Sanal Gerçeklik Gözlükleri ile gezi düzenlendi. Geziye Kongre Başkanı Doç. Dr. Büşra Cesur, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

20 Ekim’de gerçekleştirilen açılış programına Sayın Vali Yardımcısı Selim Eser, Sayın Belediye Başkan Vekili Turan Topgül, SCÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sayın Hilmi Ataseven,  Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Sayın Tolga Karaköy, Kamu Hastaneleri Başkanı Sayın Dr. Ahmet Özgür, SCÜ Rektör Danışmanı Doç. Dr. Enis Baha Biçer, SCÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. Sayın Hayreddin Gezegen, dekanlar, müdürler, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Açılış konuşmalarının ardından Dr. Ramazan KURTOĞLU ve Düzenleme Kurulu Üyelerine belge takdimi gerçekleştirildi. Belge Takdiminin sonlanması ile Dr. Ramazan KURTOĞLU tarafından gerçekleştirilen ‘’Yeni Dünya Tasarımı: Sanal Para, Sentetik İnsan, Lego Din” başlıklı konferans yer aldı.  2 gün süreyle devam eden olan kongrede Dijital Dünya, Dijital Öğrenme/Dijital Öğretme, Dijital Sağlık ve Dijital Ebelik başlıkları altında 5 oturuma yer verildi.

Öğrenci dostu Kongre çerçevesinde; Dijital Dünya oturumunda; yeni dünya tasarımı, , dijital bağımlılık, dijital medya ve iletişim, dijital dünyada güvenlik, dijital dezenformasyon; Dijital Öğrenme/Dijital Öğretme” oturumunda; dijital öğrenme ve öğretme ortamları, eğitimde yapay zeka, eğitimde sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik uygulamaları, “Dijital Sağlık” oturumunda; sağlıkta yapay zeka, sağlık eğitiminde dijital uygulamalar, dijital ortamda eğitimin faydaları ve eksiklikleri örneği, hastanede dijital dönüşüm, dijital sağlık okuryazarlığı, dijital alanda kadın sağlığı, farklı ülkelerden dijitalizasyon örnekleri, Dijital Ebelik” oturumunda dijital fütürizm ve ebelik, dijital çağda ebelik eğitimi, mobil uygulamaların ebelik eğitimindeki yeri, fetal sağlığın değerlendirilmesinde e-sağlık uygulama örnekleri, ileri sağlık teknolojilerinin anne yenidoğan sağlığına etkileri konularında çeşitli paneller gerçekleştirildi. Kongreye 400 kişi yüz yüze, 682 kişi çevrim içi olmak üzere toplamda 1082 kişi katılım sağladı.