5 Mayıs Dünya Ebeler Günü Kutlandı

Haber Tarihi :   08.05.2023

https://www.cumhuriyet.edu.tr/haber/12231-5-mayis-dunya-ebeler-gunu-kutlandi

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü tarafından “5 Mayıs Dünya Ebeler Günü’’ kapsamında Atatürk Anıtına Çelenk Koyma Töreni gerçekleştirildi.

Programa Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü öğretim elemanları ve 1. 2. ve 3. sınıf ebelik öğrencileri katıldı. Çelenk koyma programı bir dakikalık saygı duruşunun ardından istiklal marşı ile başladı. Ebelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Büşra Cesur yaptığı basın açıklamasında “Uluslararası Ebelik Konfederasyonu’nun kuruluş günü olması nedeniyle tüm dünyada 5 Mayıs Dünya Ebeler Günü kutlanmaktadır. Her yıl Dünya Ebeler Günü’nde ebelik mesleğinin sunduğu hizmetlerin anne, yenidoğan, aile ve toplum sağlığı üzerine etkilerine vurgu yapan temalar belirlenmektedir. Uluslararası Ebeler Konfederasyonu ICM’nin bu yılki teması: ‘’Yeniden Birlikte: Kanıttan Gerçeğe’’ şeklindedir. Yapılan çalışmalar (kanıtlar) ebe liderliğinde bakım modeli ile anne ve bebek ölümlerinin azaldığını, normal doğum yapma olasılığının arttığını, erken doğum yapma olasılığının düştüğünü, bakım alan anne ve ailelerin olumlu deneyimler yaşadığını göstermektedir.” dedi.

Sözlerine devam eden Cesur “Pandemi sürecinde ebeler tüm dünyada oldukça uzun süren sokağa çıkma yasaklarının yaşandığı, kısıtlı imkânlarla zor koşullarda çalışan ayrıca ülkemizde yaşanan deprem, sel gibi afetler sonrası da çok fazla görev ve sorumluluğu olan ebelere yatırım yapılması çok önemlidir. Ebelere yapılan yatırımlarda ebelik eğitimine, ebelerin kendi alanlarında istihdam edilmesine, hizmet içi eğitimlerine ve çalışma ortamlarına yatırım yapmayı içermesi gerekir. Ebelere toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi için uygulanacak projelerde ve eğitim programlarında etkin ve aktif roller verilmelidir. Ebelere yatırım yapmak demek daha sağlıklı aileler, daha üretken bir toplum ve daha güçlü sağlık sistemi demektir.” dedi.

Sözlerinin sonunda Cesur, “Tüm meslektaşlarımın ve ebe adayı öğrencilerimizin 5 Mayıs Dünya Ebeler Günü kutlu olsun.” diyerek konuşmasına son verdi.

Yukarı