Fakültemizde "Neonatal Resüsitasyon Uygulayıcı Eğitimi" Yapıldı

Haber Tarihi :   14.06.2019

İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığına bağlı olarak hizmet veren Çocuk Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı Hizmetleri Birimi (ÇEKÜS) koordinatörlüğünde düzenlenen “Yenidoğan Canlandırma Eğitimi” 12-14 Haziran 2019 tarihleri arasında Fakültemizde gerçekleştirildi. 

Sağlık Bilimleri Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen eğitim kursunun açılış programına Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Tel Aydın, Ebelik Bölüm Başkanı vekili Dr. Öğr. Üyesi Zeliha Burcu YURTSAL Ebelik Bölümü öğretim elemanları, öğrenciler ve çok sayıda kursiyer katıldı.

İl Sağlık Müdürlüğü ÇEKÜS birim sorumlusu Dilek Yıldız Bacak’ın kurs sorumlusu olarak görevlendirildiği ve Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Gülbahtiyar Demirel ile Dr. Öğretim Üyesi Özlem Duran Aksoy’un da eğitimci olarak yer aldığı, konusunda uzman 13 eğitimci tarafından gerçekleştirilen Yenidoğan Canlandırma Eğitimine, Üniversitemiz ve Uygulama ve Araştırma Hastanesi personeli ile Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü mezunlarından oluşan katılımcıya eğitimi verildi.

Programın açılış konuşmasını yapan Ebelik Bölüm Başkan Vekili Dr. Öğr. Üyesi Burcu Yurtsal, “NRP kursunu alarak mezun olmak ayrıcalık olacaktır. Bu bölümden mezun olan arkadaşlarımız bu eğitimi alarak bir adım önde olacaklar. Eğitim vermeye gelen hocalarımıza teşekkür ediyorum.” dedi.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Tel Aydın ise konuşmasında, “Kurs programı içerisinde olan arkadaşlarımıza ve hocalarımıza teşekkür ediyorum. Kursun Mesleki sorumlulukların yerine getirebilmesinde önemli bir katkısı olacağını düşünüyorum. Aldığınız eğitim sizleri ayrıcalıklı yapacaktır. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından 3 gün süren eğitimin ilk aşaması olan teorik eğitime geçildi. İl Sağlık Müdürlüğü ÇEKÜS Birim Sorumlusu Dilek Yıldız Bacak, anne ve çocuk sağlığında öncelikli konular olan; “Antenatal Bakımın Nicelik ve Nitelik Olarak Düzeltilmesi”, “Her Doğum İçin Sağlıklı ve Güvenli Koşulların Sağlanması”, “Doğum Sırasında ve Erken Yenidoğan Döneminde Her Yenidoğana Optimal Yaklaşımın Yapılması” konularında katılımcılara bilgi verdi.

Kursu başarı ile tamamlayan 75 kursiyer sertifikalarını düzenlenen program ile aldı.

 

NRP Nedir? 

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Çocuk Ergen Sağlığı Dairesi Başkanlığınca asfiksiye bağlı bebek ölümlerinin ve sekellerin önlenmesi amacıyla 1998 yılından bu yana Neonatal Resüsitasyon Programı (NRP) yürütülmektedir. Anne ve çocuk sağlığında öncelikli konular olan; antenatal bakımın nicelik ve nitelik olarak düzeltilmesi, her doğum için sağlıklı ve güvenli koşulların sağlanması, doğum sırasında ve erken yeni doğan döneminde her yeni doğana optimal yaklaşımın yapılması (temel Resüsitasyon, ısı kontrolü, erken anne sütü), yüksek riskli gebe ve yeni doğanın tanınması, uygun bakım ve sevk ilkelerinin yerleştirilmesi sağlanarak perinatal ve yeni doğan ölümlerinin önlenmesi önemlidir. Bu amaçla yapılan ve ülke genelinde uygulanan Neonatal Resüsitasyon Programı ilimizde de devam etmektedir.

 

Yukarı