21-28 Nisan Ebeler Haftası Programı

Haber Tarihi :   22.04.2022

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü tarafından “21-28 Nisan Ebeler Haftası’’ kapsamında Atatürk anıtına çelenk koyma töreni gerçekleştirildi.

Programa Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü öğretim elemanları ve 2.-3. sınıf ebelik öğrencileri katıldı. Çelenk koyma programı, 21.04.2022 tarihinde saat 10.00’da bir dakikalık saygı duruşunun ardından istiklal marşı ile başlamıştır. Ebelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Büşra CESUR yaptığı basın açıklamasında ‘’Ebelik, tarihin en eski mesleklerinden biridir.  Doğuran kadına, çocuğa, aileye hizmet eden ebeler Türklerin her devrinde ve kültüründe saygı ve itibar görmüş bir meslek grubu olmuştur. Sağlık Bakanlığı’nın ebe tanımında ebeyi; “Ana-çocuk sağlığı hizmetlerini yürüten, doğum öncesi, doğum, sonrası hizmetleri veren, doğum yaptıran, 0-6 yaş grubu  çocuk beslenme ve aşıları yapan,  aile planlaması, kişisel temizlik kuralları, ilk yardım, bulaşıcı hastalıklardan korunma vb. ilgili konularda sağlık eğitimi veren, doğum, ölüm istatistik verileri toplayan, değerlendiren kamu kuruluşları ile gerekli işbirliğini sağlayan Sağlık Bakanlığınca tescil edilmiş bir okuldan mezun olan meslek mensubudur.” şeklinde tanımlamaktadır. Tanımda da anlaşıldığı üzere; ülkemizde ebeler anne, yenidoğan-çocuk sağlığı uygulamalarını gerçekleştiren, sağlığın korunması ve geliştirilmesine yönelik izlem, eğitim, danışmanlık ve sağlık hizmetlerini sunan ve bu hizmetlerin etkinliğinin değerlendirilmesinden ve diğer kamu kuruluşlarıyla iş birliği faaliyetlerinden sorumlu olan sağlık profesyonelleridir.

Ebelerin çalışma alanları dikkate alındığında köylerde sağlık evlerinde, ilçe ve il merkezlerinde toplum sağlığı merkezi, aile sağlığı merkezi, hastanelerde, kliniklerde çalışabilmekte ve özel sağlık kabinleri açarak serbest ebelik yapabilmektedir.  Dolayısıyla ebeler, merkezden perifere (kent merkezinden kırsal kesime kadar) tüm topluma sağlık hizmeti sunan, toplum sağlığının geliştirilmesinde kilit rolde olan meslek grubudur.

Türkiye'de ortalama 57 bin ebe; anne, yenidoğan, çocuk ölüm ve hastalıklarının azaltılması, sezaryen oranlarının azaltılması, risk yönetimini sağlayarak riskli gebeliklerin, riskli doğumların önlenmesi, anne ve  yenidoğanların sağlıkla topluma kazandırılması için her gün fedakarlıkla çalışmaktadır. Pandemi ile mücadele edilen süreçte de, kadınlar gebe kalmaya, bebekler de dünyaya gelmeye devam etmiş, toplumun sağlık eğitimi gereksinimleri artarak devam etmiş, ebeler de ön saflarda yorulmadan çalışmışlar ve çalışmaya devam etmektedirler.

ICM (Uluslararası Ebeler Konfederasyonu) 2022 yılı teması “100 yıllık ilerleme” olarak belirlemiştir. Türkiye’de lisans, yükseklisans ve doktora düzeyinde kapsamlı ve ileri düzeyde ebelik eğitimi verilmektedir. Toplum sağlının geliştirilmesinde kritik rolü olan ebelere yatırım yapılması çok önemlidir. Ebelere toplum sağlının korunması ve geliştirilmesi için uygulanacak projelerde ve eğitim programlarında etkin ve aktif roller verilmelidir. Sağlıklı bir toplum için ebelere yapılan yatırımlar artırılmalıdır.

Tüm meslektaşlarımın ve ebe adayı öğrencilerimizin 21-28 Nisan Ebeler Haftası kutlu olsun …’’ şeklinde konuşmalarını sonlandırmıştır.

Yukarı