Ebelik Sempozyumu

Başlama Tarihi :   07.06.2017 Bitiş Tarihi :   07.06.2018

4. Sivas Ebelik Sempozyumu Düzenlendi. 

5 Mayıs Dünya Ebeler Günü nedeniyle Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü tarafından 05-07 Mayıs 2017 tarihleri arasında 4. Sivas Ebelik Sempozyumu düzenlendi. 

5 Mayıs’ta Sivas Kent Meydanı’nda Atatürk Anıtına çelenk konulmasıyla başlayan program, Sivas Polis Meslek Eğitim Merkezi Osman Yurt Konferans Salonu’nda düzenlenen sempozyum ile devam etti.Sempozyuma Vali Davut Gül’ün Eşi Gülden Gül, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çimen, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özaydın, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Hatice Tel Aydın, Suşehri Sağlık Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Tuğut, Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Enis Baha Biçer, Ebeler Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nazan Karahan’ın yanı sıra Amasya Üniversitesi, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Malatya İnönü Üniversitesi ile üniversitemizden çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda ilk olarak konuşan Sempozyum Başkanı Yrd. Doç. Dr. Z.Burcu Yurtsal, “Dünya Ebeler Günü, annelerin ve çocukların sağlığında oynadıkları önemli rolü vurgulamak için her yılın 5 Mayıs günü kutlanmaktadır. Dünyada her yıl 340.000’den fazla kadın ve yaklaşık 3 milyon bebek önlenebilir gebelik ve doğum komplikasyonları nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Vasıflı ve yeterli sayıda ebe ile bu ölümlerin çoğu önlenebilir durumdadır. Dünya Sağlık Örgütü, BM kuruluşları ve diğer uluslararası kuruluşlar ebelerin, anne ve yeni doğan ölümlerini ve sakatlıklarını azaltmada kilit rol oynadığını belirtmektedir.” dedi.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Hatice Tel Aydın, ebeliğin aile ve toplum sağlığı üzerindeki önemine değindi.  Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özaydın, ebelerin anne ve çocuk sağlığı açısından önemli rol oynadıklarını belirterek, “Çocuklar doğup ve büyüdükten sonra ebelerini asla unutmazlar, ebeler ikinci anne gibidir.” dedi.

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Çimen,  programda emeği geçenlere teşekkürlerini sundu. Açılış konuşmalarının ardından sempozyumun ilk oturumu gerçekleştirildi. Oturumda Ebeler Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nazan Karahan “ Potansiyelimizi Güce Dönüştürmek” konulu konferans verdi. Öğleden sonraki oturumda ise “Ebeler, Anneler ve Aileler: Yaşam Ortakları” temalı panel gerçekleştirildi.

Oturum Başkanlığını Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı, Ebelik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Büşra Cesur’un yaptığı, konuşmacı olarak Amasya Üniversitesi Ebelik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Mesude Uluşen, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ebelik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zümrüt Yılar Erkek ve Üniversitemiz Ebelik Bölümü Öğr.Gör. Sema Biçer’in panelist olarak yer aldığı oturuma geçildi.

Program sonunda panelistlere hediye ve teşekkür belgeleri verildi, toplu fotoğraf çekildi ve sempozyum sonuç bildirgesi paylaşıldı. Sonuç bildirgesine göre, sempozyumda ebelik mesleğinin tarihi, mevcut durumu ve mesleğinin güçlendirilmesine yönelik öneriler ele alındı. Sempozyumda aynı zamanda ICM 2017 yılı için belirlediği “Ebeler, Anneler & Aileler: Yaşam Ortakları” teması üzerinde duruldu. Ebeler, aileler ve anneler arasında kurulacak güçlü işbirliği ve iletişimin, anne - yenidoğan mortalite ve morbiditesinin azaltılmasındaki önemine değinildi. Sempozyum, Amasya Üniversitesi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, İnönü Üniversitesi ve Cumhuriyet Üniversitesi’nden 375 öğrenci, 30 akademisyen, 12 sağlık çalışanı olmak üzere toplam 417 katılımcı ile gerçekleştirildi. 

Aynı gün Cumhuriyet Üniversitesi Ebelik Bölümü, Ebeler Derneği Sivas İl Temsilcisi Arş. Gör. Sultan Uçuk, "Ebeler Günü Özel Programı" ile Cumhuriyet Üniversitesi Radyosu’nun (CU Radyo) canlı yayın konuğu oldu. Sivas Radyo Televizyonu’nda ise (SRT) Öğr. Gör. Sema Biçer’in moderatörlüğünde "Ebeler Günü Özel Canlı Yayın Programı" yapıldı. Programa Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü Öğretim Üyesi ve Ebeler Derneği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nazan Karahan ile Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü Bölüm Başkanı, Ebeler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Z. Burcu Yurtsal katıldı. Dünya Ebeler Günü vesilesiyle ebelerin özelde anne ve yenidoğan genelde aile ve toplum sağlığı üzerine etkilerinin ve ebelerin sağlık sistemi içerisinde vazgeçilmez olduğunun öneminin bir kez daha vurgulandığı program gerçekleştirildi. Sempozyumun ikinci günü olan 06 Mayıs’ta elim bir trafik kazasında hayatını kaybeden Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü öğrencisi İnt. Ebe Büşra Çakır´ın anısına ‘Hatıra Ormanı´ oluşturuldu. Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Z. Burcu Yurtsal, Büşra Çakır´ın aralarından ayrılışının derin üzüntüsünü çektiklerini, hatıra ormanına dikilen fidanlarla Çakır´ın anılarının yaşatılacağını söyledi. 

Aynı gün Sivas Valisi Davut Gül'ün kıymetli eşleri Gülden Gül Hanımefendi, Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Z. Burcu Yurtsal, Cumhuriyet Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Yöneticisi Gülseren Karabey, Sivas Numune Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Ebru Kaya Gözübüyük’ün katılımıyla Sivas Numune Hastanesi İstasyon Semt Polikliniği ile Cumhuriyet Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde yatan lohusalar ve yenidoğan bebekler ziyaret edildi. Ziyaretler esnasında annelere Gülden Gül Hanımefendi tarafından "Hoş Geldin Minik: Yenidoğan Bebek Seti” hediye olarak verildi. Gülden Gül Hanımefendi tarafından Sivas Numune Hastanesi İstasyon Semt Polikliniği ile Cumhuriyet Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nde görev yapan ebelerin ise "Dünya Ebeler Günü" tebrik edilerek, kendilerine gül takdim edildi. 4. Sivas Ebelik Sempozyumu kapsamında gerçekleştirilen etkinlikler 6-7 Mayıs’ta Primemall Alışveriş Merkezi´nde açılan stand ile sürdürüldü. İki gün boyunca 10:00-18:00 saatleri arasında açık kalan standa Sivas halkı yoğun ilgi gösterdi. Standta ziyaretçilere ebelik bölümünün yüksek lisans ve intörn öğrencileri tarafından sağlıklı yaşam, cinsel sağlık ve üreme sağlığı, aile planlaması, emzirme konularında eğitim ve danışmanlık hizmetleri verildi, Ebelik Bölümü öğretim üyeleri tarafından hazırlanan “Pelvik Taban Egzersizler (Kegel Egzersizleri), Kendi Kendine Testis Muayenesi, Kendi Kendine Vulva Muayenesi, Kendi Kendine Meme Muayenesi, Sağlık Okuryazarlığı, Kadın Üreme Sistemi” konulu broşürler ve Gebeler ve Eşlerine Anne Sütü ve Emzirme Kitapçığı dağıtıldı.  

Yukarı