Doç.Dr.Nuran Güler'in " Huzurevi Köyleri, Kırsal Kesimde Yaşlılık" Adlı Projesi

Başlama Tarihi :   06.11.2014 Bitiş Tarihi :   31.12.2014

Fakültemiz Hemşirelik Bölümü Toplum Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Doç.Dr.Nuran Güler TÜBİTAK destekli olarak "Huzurevi köyleri, kırsal kesimde yaşlılık"

başlıklı bir proje ile Sivas ili Zara ilçesindeki bazı köylerde 1-21 Ağustas tarihleri arasında

uygulama yapmıştır.

Kendisini kutlar, çalışmalarında başarılar dileriz.

DEKANLIK

Uygulamanın içeriği aşağıda sunulmuştur.

Huzurevi Köyleri: Kırsal Kesimde Yaşlılık

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de giderek artan yaşlı nüfusu ile birlikte bu konudaki bilimsel araştırmalar da artmaktadır. Özellikle kent merkezlerindeki yaşlıların durumu ve onlara götürülen hizmetler konusunda pek çok araştırma yapılmakta. Ancak çoğu kez gözden kaçan bir unsur, kırsal kesimde de yaşlı nüfusun hızla artmaya başlaması. Çocukluğunu köylerde geçirdikten sonra çalışmak için kentlere gidenlerin emekliliklerini geçirmek üzere geri dönmesiyle birlikte, özellikle yaz dönemlerinde kırsalda yaşayan 65 yaş ve üzeri bireylerin sayısı son yıllarda ciddi şekilde artmaktadır. Bu olguyu farklı yönleriyle incelemek üzere, 2014 yılında TÜBİTAK desteği ile “Huzurevi Köyleri: Kırsal Kesimde Yaşlılık” başlıklı bir proje başlatıldı.

Abant İzzet Baysal, Cumhuriyet ve Hacettepe üniversitelerinden üç akademisyenin araştırmacı olarak başlattıkları proje, Zara ilçesi örneğinde hem kırsaldaki yaşlıların detaylı bir sağlık taramasını yapmayı, hem sosyal profillerini çıkarmayı hem de ihtiyaçlarını belirleyerek sosyal politika önerileri geliştirmeyi hedeflemektedir.

Zara ilçesindeki alan çalışması 1-21 Ağustos 2014 tarihleri arasında yapılan araştırmada, toplam 16 kişiden oluşan bir ekip, Zara’nın 20 köyüne giderek 600’den fazla yaşlı ile görüştü. Toplam 577 yaşlıya depresyon ve yaşam kalitesi ölçeği ile birlikte sosyal profil formu uygulanırken, odak grup çalışmaları ve hem yaşlılara hem de köy muhtarlarına uygulanan derinlemesine mülakatlar yoluyla da yaşlıların sosyal hizmetlere erişim seviyeleri tespit edilmeye ve olası ihtiyaç alanları ile iyileştirme yolları belirlenmeye çalışıldı.

Alan çalışmasında toplanan verilerin analizi aşamasına geçilirken, sonuç raporu Nisan 2015’te hem TÜBİTAK’a gönderilmesi hem de Sivas’taki paydaşlarla paylaşılması ve sonuç raporunun Zara’da düzenlenecek bir toplantıda açıklanması amaçlanıyor. Zara örneği önemli oranda temsil edici bir nitelikte olduğundan, araştırmadan çıkacak sonuçlar doğrultusunda tüm Türkiye’de kırsal yaşlılığa ilişkin bir genel tablonun belirlenebilecek ve bu tablodan hareketle de siyasa önerileri geliştirilecek.

 Araştırma kapsamında ziyaret edilen köyler şunlardır:

Aşağı Kevenli, Avşar, Canova, Cimilti, Derbent, Deredam, Dipsizgöl, Ekinli, Eymir, Girit, Gümüşçevre, Kaplan, Kızılkale, Korkut, Nasır, Tödürge, Tuzlagözü, Ütük, Yapak, Yarağıl

Araştırmacılar

Doç. Dr. Nuran Güler, Araştırmacı (Cumhuriyet Üniversitesi, Hemşirelik Bölümü)

Yrd. Doç. Dr. Zuhal Güler, Yürütücü (Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Sosyoloji Bölümü)

Dr. Doğancan Özsel, Araştırmacı (Hacettepe Üniversitesi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü)

Yukarı