Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 2 Nisan, Dünya Otizm Farkındalık Günü, Nisan ayı ise Otizm Farkındalık Ayı olarak ilan edilmiştir. Ülkemizin 2. Ulusal Otizm Eylem Planı (2023-2030) kapsamında da otizm alanında yapılan çalışmaların önemi açıkça vurgulanmaktadır. Bu doğrultuda, fakültemiz tarafından otizm konusunda toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla bir panel düzenlenmiştir.
Başkanlığını SCÜ SBF Hermşirelik Bölümü, Pediatri Hemşireliği AD başkanı İlknur YILDIZ’ın yaptığı panelde üç farklı alandan uzman konuşmacılar, otizmin tanı ve tedavi süreci, eğitim yaklaşımları ve ailelerin yaşadığı güçlükler üzerine kapsamlı bilgiler sunmuştur:
· SCÜ Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayla UZUN ÇİÇEK, “Otizm Spektrum Bozukluğunun Klinik Özellikleri ve Tanısı” başlıklı sunumunda; otizmin belirtileri, tanı süreci, erken tanının önemi, toplumda yaygın olan yanlış inanışlar ve otizmin tedavisi üzerine bilimsel bilgiler paylaşmıştır.
· SCÜ Özel Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü, SCÜ Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fadime İŞCEN KARASU, “Otizmli Çocukların Eğitimi” başlıklı sunumunda; erken ve yoğun özel eğitimin önemi, otizmli çocukların bireysel özelliklerine uygun eğitim yaklaşımları, eğitim hakkı ve ortamları ile kanıt temelli uygulamalar hakkında katılımcıları bilgilendirmiştir.
· Sivas Şehit Halil Kantarcı Özel Eğitim Meslek Lisesi Rehber Öğretmeni Eyüp HATANUŞ ise “Otizmli Çocuğu Olan Ailelerin Yaşadıkları Güçlükler” başlıklı sunumunda; ailelerin yaşadığı kayıp ve yas süreci, eğitim sürecinde aile, çocuk ve öğretmenlerin karşılaştıkları güçlükleri ele almıştır.
Panelde, otizmli çocuklarda görülen belirtiler, erken tanının önemi, otizmde en etkili müdahale yöntemi olan eğitimin niteliği ve uygulama ortamları detaylı şekilde ele alınmıştır. Ayrıca eğitim ortamlarında yaşanan zorluklara dair katılımcılarda farkındalık oluşturulması hedeflenmiştir.
Panelin sonunda; toplumda otizm hakkında kısıtlı ve hatalı bilgiye sahip olunduğu, otizmli bireylerin eğitimine daha fazla önem verilmesi gerektiği ve bu alanda disiplinler arası iş birliğinin artırılmasının büyük önem taşıdığı vurgulanmıştır. Panel, otizm konusunda gerçekleştirilecek farkındalık çalışmalarının yaygınlaştırılması gerektiği önerisi ile sona ermiştir.