Gebelik ve Egzersiz Semineri Gerçekleştirildi

Haber Tarihi :   10.05.2018

Fakültemizde bu yıl ikincisi düzenlenen Seminer Günleri-2 etkinlikleri, Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Numanoğlu Akbaş’ın  ‘Gebelik ve Egzersiz’ konulu sunumu ile 10 Mayıs 2018 tarihinde tamamlandı.           

Fakültemiz Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Tel Aydın, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Havva Tel, Ebelik Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Burcu Yurtsal, fakültemiz öğretim elemanları ve çok sayıda öğrencimiz katıldı.           

Seminer Günleri-2 etkinlikleri kapsamında dönemin son sunumu olması nedeni ile program 2016-2017 eğitim-öğretim döneminde fakültemizde ilk 10’a girmeye hak kazanan öğrencilere yüksek onur belgelerinin verilmesi ile başladı. Belge taktimi öncesinde kısa bir konuşma yapan fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Hatice Tel Aydın, fakültemizde geçtiğimiz yıl toplamda 91 öğrencinin yüksek onur, 336 öğrencinin ise onur belgesi aldığını ve öğrenci profili ile gurur duyduklarını ifade etti.           

Belge taktimi sonrası sunumunu gerçekleştiren Dr. Öğretim Üyesi Ayşe Numanoğlu Akbaş, “Gebelik; fizyolojik, anatomik ve psikolojik değişikliklerin olduğu çok dinamik bir süreç. Bu sürecin sağlık profesyonelleri tarafından etkin bir şekilde yönetilmesi çok önemli. Gebelikte meydana gelen çeşitli hormonal değişiklikler, annenin ve bebeğin kilo alımı gibi faktörler gebelerde kas iskelet sistemi değişikliklerine ve postüral bozukluklara neden olur.” şeklinde konuştu.           

Fizyoterapistlerin gebelerde meydana gelebilecek kas iskelet sistemi bozukluklarının önlenmesi için çok önemli rolü olduğunu belirten Dr. Ayşe Numanoğlu Akbaş, “Gebelerde aerobik egzersiz, klinik pilates egzersizleri, solunum egzersizleri, kuvvetlendirme egzersizleri gibi çeşitli egzersiz yaklaşımları kullanılabilir ancak her gebe için kişiye özel egzersiz yaklaşımlarının planlanmasında fayda var. Özellikle yüksek riskli gebeliklerde egzersizler kadın sağlığı alanında uzmanlaşmış fizyoterapistler tarafından planlanmalı. Egzersiz programına gebeliğin 15-16. haftasından itibaren başlanmalı, birinci ve üçüncü trimesterde yeni bir egzersiz programına başlanmamalı.” ifadelerine yer verdi. Numanoğlu Akbaş “Egzersiz yapan gebelerin gebelik sürecinde daha kontrollü kilo aldığı, lumbal ve torokal bölge ağrılarına daha az yakalandıkları, bu gebelerde üriner inkontinansın daha az görüldüğü çeşitli çalışmalarda bildirilmiştir. Bu açıdan gebelik ve egzersiz hakkında toplumsal farkındalığın arttırılması önemlidir” diyerek sözlerini bitirdi.             

Program sonunda Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Hatice Tel Aydın, sunum yapan fakültemiz Öğretim Üyesi Ayşe Numanoğlu Akbaş’a teşekkür belgesi taktim etti.

Yukarı