Dünya Hasta Güvenliği Günü

Haber Tarihi :   17.09.2019
WHO (Dünya Sağlık Örgütü) hasta güvenliği konusuna dikkat çekmek, sağlık hizmetlerinin sunumunda hasta güvenliği konusuna vurgu yapmak için küresel çapta kampanya başlatarak 17 Eylül 2019 gününü “Dünya Hasta Güvenliği Günü” olarak ilan etti.
 
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Dekanımız Prof. Dr. Hatice Tel Aydın kampanya dâhilinde Üniversitemizde yapılacak etkinlikler ve hasta güvenliği ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Prof. Dr. Hatice Tel Aydın, Dünya Sağlık Örgütü’nün resmi internet sayfasından duyurusu yapılan kampanya dâhilinde, 17 Eylül 2019 günü tüm dünya ülkelerinde hasta güvenliği konusunun ele alınmasına karar verildiğini ve bu çerçevede birtakım bilimsel, sosyal ve kültürel faaliyetler yapılarak konunun ülkelerin gündemine taşınması hedeflendiğini anlattı.

DSÖ’nün “Dünya Hasta Güvenliği Günü’nün sloganını "Hasta Güvenliği İçin Konuşun" şeklinde belirlediğini vurgulayan Tel Aydın, “Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi olarak bir basın açıklaması ile topluma bir bilgi sunmayı, bu konuyu ilimiz kamuoyunun gündemine taşımayı hedefliyoruz.” dedi.

Bugün (17 Eylül 2019) öğleden sonra Sağlık Bilimleri Fakültesi öğrencilerine yönelik bir etkinlik yapacaklarını anlatan Tel Aydın, “Fakültemizin tüm bölümlerinde öğleden sonraki derslerimizde, eş zamanlı olarak öğretim üyelerimiz tarafından öğrencilerimize “Dünya Hasta Güvenliği Günü” çerçevesinde hasta güvenliği konusunda, tematik ders anlatımı gerçekleştirilecektir. Fakültemiz web sayfasından “Dünya Hasta Güvenliği Günü” ile ilgili bilgilendirme metni yayınlayacağız.” diye ekledi.
 
Konuşmasının devamında Prof. Dr. Hatice Tel Aydın, “Kampanyada, hasta güvenliği konusunun doğal muhatapları olarak; hastaların ve ailelerin, sağlık çalışanlarının, politika yapıcıların, akademisyenlerin, araştırmacıların, profesyonel ağların ve sağlık sektörünün hasta güvenliğini konuşmak için harekete geçmesi amaçlanıyor.” dedi.
 
“Dünya Genelinde Hasta Güvenliği İle İlgili Önemli Sorunlar Yaşanıyor”
 
Hasta güvenliği konusunda da açıklamalar yapan Prof. Dr. Tel Aydın, “DSÖ’nün açıkladığı verilere göre  hâlâ dünya genelinde hasta güvenliği ile ilgili önemli oranda sorunlar yaşanmaktadır. Hastanede sağlık hizmeti alan her 10 hastadan 1’i zarar görüyor. Aslında bu durumların yüzde 80’inin önlenebilir durumda. Dünya genelinde her yıl güvensiz sağlık hizmeti nedeniyle 134 milyon olumsuz olay gerçekleşiyor ve  bu olumsuz olaylar yılda  2 milyon 600 bin gibi yüksek sayıda ölüme sebebiyet veriyor. Hastane giderlerinin yüzde 15’inin, hasta güvenliğini sağlamakta yaşanan başarısızlıkları sonucunda ortaya çıkan durumların tedavisi için yapılan harcamalardan oluşuyor.” diye konuştu.

Hastane enfeksiyonlarının hasta güvenliğini tehdit eden en önemli durumlardan biri olduğunu ve hastaneye yatan her 100 hastadan 10’unun bundan etkilendiğini anlatan Hatice Tel Aydın, doğru el yıkama davranışı ile bunların en az yarısının önlenebildiğinin altını çizdi. 

Prof. Dr. Tel Aydın konuşmasının sonunda hatalı tanı, güvenli olmayan cerrahi girişimler, güvenli olmayan ilaç uygulamaları, ilaç hataları da hasta güvenliğini tehdit eden önemli durumlar arasında yer aldığını belirtti.

Yukarı