Fakültemize yeni kayıt yaptıran 1. sınıf öğrencilerimize yönelik 26 Eylül 2019 tarihinde Üniversitemiz Kültür Merkezi Kadı Burhaneddin Konferans Salonunda, Sivas’ın mümtaz şahsiyetlerinden Sayın İsmail Hakkı ACAR’ın konuşmacı olarak katıldığı “Sivas’ı Tanıyorum” etkinliği düzenlendi.
İstiklal Marşı ve saygı duruşu ile başlayan program Sivas tanıtım filminin gösterimi ve Fakültemiz Dekanı Sayın Prof. Dr. Hatice TEL AYDIN’ın açılış konuşmaları ile devam etti. Konuşmalarına fakültemize yeni kayıt yaptıran öğrencileri başarılarından dolayı kutlayarak başlayan Sayın Tel Aydın bu yıl Hemşirelik, Ebelik, Sağlık Yönetimi ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümlerine toplam 485 öğrencinin kayıt yaptırdığını ifade etti. Dekan Hocamız konuşmasında, “büyük bir kültürel zenginliğe sahip Sivas ilinde eğitim görmek akademik hayatın yanı sıra sosyal ve kültürel anlamda da öğrencilerimize zenginlik katacaktır” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından program Sayın İsmail Hakkı ACAR’ın konuşmaları ile devam etti. Sayın ACAR konuşmasında geçmişten günümüze dek Sivas’ın önemli bir yerleşim yeri olduğundan bahsettiği konuşmasında Sivas’ın tarihi, tarihi eserleri, el sanatları ve hazır cevap insanlarına değinerek Sivas’ın büyük bir kültürel zenginliğe sahip olduğunu ifade etti. Sayın ACAR konuşmasını “Sivas’ta hükümet konağını karşınıza alın sağ tarafınızda medreseler Selçuklular, karşınızda hükümet konağı Osmanlıyı temsil ediyor, solunuzda Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Kongre Müzesi ve her oradan geçmekte şöyle bir dururum. Sağ tarafta bir de medreselerin yanında Osmanlı bir cami ile bir hamam yaptırmış, Osmanlıda bir düşünce varmış okul, cami, hamam yan yana iç içe olacak, niye? Hamamda insanın vücudu temizlenir, okulda aklı dimağı temizlenir, camide ruhu temizlenir onun için bu üçü yan yana olacak demişler” sözleri ile sürdürdü. İsmail Hakkı ACAR Sivas’ın kültürel zenginliklerinden bahsederken de bazı köylerde “çorapların dili” olduğunu ifade ederek bu yörelerde insanların giyindiği örme çoraplardaki örme şekli, desenleri, ilmikleri ve renk tonlarıyla çok çeşitli anlamların motiflere bakarak anlaşılabileceğinden bahsetti. Örneklerle sözlerine açıklık getiren ACAR “motiflere bakarak o çorabı giyen bir kişinin evli mi bekar mı olduğu çocuklu yada çocuksuz olduğu anlaşılabilir” diyerek başka bir çok anlamın yüzyıllardır motiflere yüklenerek günümüze kadar geldiğinden bahsetti.
Sayın İsmail Hakkı ACAR’ın Sivas ilini tanıtan, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile dolu, akıcı, kimi zaman da verdiği nüktedan örneklerle keyif ve neşe veren konuşması öğrencilerimizin beğenisini kazandı. Konuşma sonunda salonda duyulan alkış sesi bu beğeninin yansıması oldu.
Program, Dekanımız Prof. Dr. Hatice TEL AYDIN’ın İsmail Hakkı ACAR beyefendiye teşekkür belgesi takdimi ile son buldu.